Top 10 Mario Spel

Top 10 Super Mario Spel

Mario har dykt upp i några av de bästa TV-spelen genom tiderna, från det gravitations-utmanande Galaxy till den otroligt roliga Mario Kart-serien, men vilka av dem kommer att finnas med på vår topp 10-lista?

Som stjärnan i den mest sålda TV-spelsserien genom tiderna har Mario blivit ett välbekant namn över hela världen med några av de mest älskade och kritikerrosade spelen från de tidiga NES-dagarna ända fram till Switch.

Oavsett om det är det senaste 2D-plattformsspelet Super Mario Bros. Wonder, en sportig avstickare som Mario Strikers, eller höggradigt anpassningsbara nivåer i Mario Maker, kan man tryggt säga att majoriteten av spelare har spelat åtminstone ett Mario-spel i sitt liv.

Men vilket är det bästa? För att fira släppet av Super Mario Bros. Wonder, tittar vi tillbaka på de bästa Mario-spelen genom tiderna.

10. Super Mario Maker 2

Oavsett om du är en blivande utvecklare eller om du helt enkelt bara har lust att skapa de mest absurda nivåerna i ett datorspel, så erbjuder Super Mario Maker 2 det perfekta sättet att utforska din kreativitet till det yttersta med hundratals banelement och alla verktyg du behöver för att skapa Mario-spelet du alltid drömt om.

Det finns gott om nya funktioner i denna mycket förbättrade uppföljare, som möjligheten att skapa banor i sammarbetsläge med en annan spelare och en ny 3D World-stil. Om du hellre vill ha dina banor skapade åt dig finns det till och med en Story Mode som är nästan tillräckligt bra för att vara ett fristående spel.

I detta spel får du njuta av moderna funktioner som Mega Mushroom och förmågan att hoppa på väggarna för att ge det en ny touch. Det har släppts ganska många New Super Mario Bros-spel sedan dess, men originalets återkomst på DS förblir det bästa.

9. Super Mario 3D World + Bowser's Fury

"Det kanske gick lite under radarn när det först släpptes till Wii U, men Super Mario 3D World har massor att erbjuda. Med briljant spelupplevelse, en söt kattkostym och vackra visuella effekter – samt möjligheten att spela i fyrspelarläge när som helst – är det utan tvekan en bra tid för plattforms-spelare.

Ännu bättre, Super Mario 3D World fick nytt liv på Nintendo Switch år 2021 med en omtolkning som även lade till det helt nya (och riktigt bra) Bowser's Fury-läget.

8. Super Mario Sunshine

Super Mario Sunshine känns ofta som det bortglömda mellanbarnet, fast mellan den banbrytande 64:an och den hänförande Galaxen. Men låt inte dess bristande popularitet lura dig, för Sunshine är inte bara en av de bästa Mario-spelen genom tiderna, utan också det mest unika och möjligen det svåraste.

Istället för att förlita sig på klassiska power-ups för att ta sig igenom varje nivå, introducerade Sunshine FLUDD, en talande vatten-jetpack som lät Mario spruta ner fiender, städa upp smuts och skjuta upp till nya höjder. 

7. Mario Kart 8 Deluxe

Till skillnad från vissa andra Mario-spinoffs som har kritiserats för bristande innehåll eller lågt återspelningsvärde har Mario Kart-spelen varit konsekvent briljanta. Även om vi har en särskild plats i våra hjärtan för det experimentella Double Dash och nostalgifaktorn i Mario Kart DS, går det verkligen inte att förneka att Mario Kart 8 Deluxe är det definitiva kart-spelet.

Med några av de bästa banorna i franchisens historia, en Battle Mode som är lika kaotisk som alltid, och en stor trupp ikoniska karaktärer som till och med inkluderar The Legend of Zeldas Link och Inklings från Splatoon är det svårt att hitta något att kritisera här.

6. Super Mario Galaxy

När det kommer till ren glädje och lekfullhet är det svårt att överträffa upplevelsen av att susa mellan planeter i Super Mario Galaxy, där vår favoritrörmokare ger sig ut i rymden på ett nytt storslaget äventyr för att besegra Bowser och rädda Peach – bara den här gången med lite mindre gravitation och några fler Lumas.

Att skicka Mario ut i rymden kan ha verkat som en enorm ambition, men självklart lyckades Nintendo med det och med all den kreativitet och magi som man kan förvänta sig. Spelet står även långt utöver de övriga när det kommer till musik, med en live symfoniorkester som skapar ett helt underbart soundtrack.

Super Mario Filt

5. Super Mario World

Anländer som en del av paketet med 16-bitars SNES, är Super Mario World (i våra ögon) det ultimata 2D Mario-spelet. Det tog den väl beprövade och beroendeframkallande formeln som etablerades på NES och gav den en livlig färgpalett med en superfängslande musik som visade vad SNES var kapabelt till.

Super Mario World gav oss också den bedårande gröna dinosaurien Yoshi, som har blivit en essentiell karaktär i i stort sett varje Mario-spel som släppts sedan dess. Visst, det kanske inte var den mest förbryllande Mario-titeln, men det är definitivt ett av de bästa.

4. Super Mario Bros. Wonder

Efter att ha imponerat oss med Odyssey år 2017, hade många Mario-fans undrat när det nästa 2D-spelet skulle släppas. Men efter 11 års väntan har den lillgamla rörmokaren återvänt i all sin 2D-plattforms-härlighet.

Super Mario Bros. Wonder hyllar inte bara sina föregångare, den skakar även om saker med en briljant blandning av idéer. Inte nog med att Wonder Flower power-up ger otroligt underhållande tvister till traditionella nivåer, men den nya Elephant Fruit och Drill Mushroom lägger bara till ännu mer skoj.

Även om det är det senaste tillskottet i den ikoniska serien, har Super Mario Bros. Wonder snabbt blivit ett av våra favoritspel genom tiderna.

3. Super Mario Bros. 3 

Medan Marios 3D-äventyr tenderar att få all uppmärksamhet nuförtiden förtjänar den ursprungliga Super Mario Bros.-trilogin mycket erkännande för att ha hjälpt den älskade rörmokaren - och tv-spel i allmänhet - att komma dit de är idag. Den mest framstående av de tre är naturligtvis det sceniska Super Mario Bros. 3.

Av många anses denna uppföljare vara ett "perfekt" tv-spel, som finslipade den redan briljanta Super Mario Bros.-upplevelsen och lade till många av de Mario-element vi nu förväntar oss, inklusive övre världskartor och ikoniska power-ups som Tanooki-dräkten och Grod-dräkten.

2. Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey känns som en sammanfattning av allt som är fantastiskt med Mario-spel, där man tar alla de klassiska funktioner som har förekommit genom årtionden och utvidgar dem med några av de mest innovativa, expansiva och helt enkelt roliga nivåer vi någonsin har sett i ett tv-spel.

Från Lost Kingdom till New Donk City har varje plats oändliga hemligheter och varelser att ta över med hjälp av Cappy, samt en sista hemlig nostalgitripp som verkligen bekräftar att detta är ett av de bästa Mario-spelen genom tiderna. Det finns bara ett spel som slår det ...

1. Super Mario 64

Super Mario 64 var en game changer när det släpptes 1996. Från öppna nivåer som uppmuntrar till utforskning, till smidiga 360-graders analog-kontroller och till och med den centrala världs-hubben, populariserade spelet otaliga funktioner som har blivit branschstandarden för 3D-plattformsspel.

Det var inte bara ett tekniskt underverk, det var också otroligt roligt att spela. Oavsett om du tävlade mot pingviner, flög genom luften med Vingmössan eller letade efter hemligheter runt Prinsessan Peach Slott, var det fullt av briljanta idéer och är väl värt att återbesöka om du får chansen.

Även nu, nästan tre decennier senare, kan påverkan av Marios första 3D-äventyr kännas i praktiskt taget varje datorspel som släppts. Super Mario 64 är inte bara det bästa Mario-spelet, det är ett av de största och mest inflytelserika datorspelen genom tiderna. 

T-Shirt Super Mario

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.