Vilket Land Kommer Mario Ifrån

Vart Kommer Super Mario Ifrån?

Fans har varit säkra på Super Marios bakgrund i årtionden, men en tidigare anställd på Nintendo har nu kastat tvivel över Marios ursprung.

Med tanke på hans långa livslängd är det lätt för fans att tro att de vet allt om Mario, spelvärldens mest ikoniska rörmokare. Sedan hans första framträdande i Super Mario Bros. från 1985 har karaktären skapat en betydelsefull och framträdande position som huvudfigur i datorspel. Trots det har kommentarer från en av Nintendos mest mytomspunna designers väckt tvivel om Mario verkligen är italiensk.

Medan det länge har framstått att Mario är italienare tack vare hans brytning, finns det bevis som tyder på att han faktiskt är japansk. Masayuki Uemura designade Nintendos första hemkonsol, Famicom. Konsolen släpptes i Japan 1983 och, efter vissa justeringar, blev den mest populära konsolen i Japan 1984. Den släpptes i hela USA 1986 under namnet Nintendo Entertainment System. Den återupplivade en amerikansk datorspelsbransch som hade drabbats av en marknadskrasch 1983. Användningen av Super Mario Bros. som ett medföljande spel var en nyckelkomponent i den framgången.

Vilket Land Kommer Super Mario Ifrån

1. Vart Kommer Mario Ifrån?

I en intervju med Kotaku diskuterade Uemura utvecklingen av NES. När han talade om populariteten av japanska spel världen över, som började på sent 1970-tal med spel som Donkey Kong, avslöjade Uemura en bomb om skapandet av Mario. Designern sade: "Super Mario Bros. utspelar sig inte i Japan, men [Mario är] japansk. Namnet Mario låter italienskt, men han är inte italienare. De lyckades verkligen fånga den där tvetydigheten."

Uemura fortsatte med att förklara hur Shigeru Miyamoto, Marios skapare, använde de begränsningar som hårdvaran hade på den tiden för att skapa Marios ikoniska design. Med så få pixlar tillgängliga var han tvungen att använda färger för att få honom att sticka ut. Marios hatt gjorde mycket av arbetet med att hålla hans karaktärsdesign och animationer inom ramen för hårdvaran.

Det faktum att Mario är japansk skulle komma som en chock för många, inklusive Miyamoto själv. Han har citerat sin barndomskärlek till serietidningar som en påverkan på Marios design. Det inkluderar utländska serietidningar, där han hämtade idén att ge sina karaktärer västerländska drag såsom stora näsor.

2.  Mario Var Inte Alltid En Italiensk Rörmokare

Miyamoto har även talat om hur Mario övergick från sitt arbete som snickare i Donkey Kong till sin VVS-karriär i Super Mario Bros. Den underjordiska miljön i Super Mario Bros ledde Miyamoto till att besluta om Mario var en italiensk rörmokare från New York. "Det fanns egentligen ingen djupare tanke än så." Nintendo har inte officiellt deklarerat att Mario är en japansk karaktär med ett italienskt namn. Uemura har sedan dess gått i pension från Nintendo, så hans syn på Marios ursprung stannar hos honom, men inte med företagets godkännande.

Nintendo ändrade Marios yrke år 2017, när de började betrakta honom som en mångsysslare på grund av alla hans sidoprojekt. Hans officiella japanska profil meddelade att han inte längre var en rörmokare, även om detta inte varade särskilt länge. Hans profil uppdaterades år 2018 för att återigen erkänna rörmokeri som hans yrke, även om det oftast hamnar i skuggan av hans främsta uppgift att skydda Mushroom Kingdom.

Marios identitet som italienare har etsats fast i generationers hjärnor genom hans framträdanden i olika medier. Den italienska professionella brottningens-legendaren Lou Albano spelade honom i hans första live-action-inkarnation, The Super Mario Bros. Super Show! Även den ökända Super Mario Bros-filmen från 1993 porträtterade bröderna som italienska amerikaner, även om de spelades av engelsmannen Bob Hoskins och den colombianska skådespelaren John Leguizamo.

Trots att Uemera är skaparen av NES, är hans uppfattning om Marios arv osannolikt att förändra sättet karaktären uppfattas. Vid det här laget är Mario italienare för alla som bryr sig tillräckligt för att veta något om honom, såvida han inte är röstad av Chris Pratt. Det faktum att Nintendo aldrig officiellt har kallat Mario för japansk innebär att detta troligen kommer att förbli en apokryf i Mario-kanonen.

T-Shirt Super Mario

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.